01. Hoe verspreidt COVID-19 zich?

Gegevens hebben aangetoond dat het zich van persoon tot persoon verspreidt onder degenen die in nauw contact staan. Het virus verspreidt zich door via druppeltjes die rondvliegen bij het niezen en/of hoesten wanneer iemand besmet is met het virus.

02. Wie wordt getest?

Het testbeleid in Nederland is gericht op bepaalde patiënten uit risicogroepen, zorgmedewerkers die kwetsbare groepen verzorgen en leraren en pedagogische medewerkers.

03. Mondkapjes en handschoenen.

Het dragen van mondkapjes en handschoenen kunnen u beschermen tegen het coronavirus (COVID-19). Werkt u in de zorg? Of gaat u naar Duitsland? Dan bent u verplicht om een mondkapje te dragen.

04. Huisdieren en COVID-19.

Er zijn enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. De katten werden ziek, de honden niet. Meestal waren de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het nieuwe coronavirus.

05. Zwangerschap en COVID-19.

Als u zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maakt u uw misschien zorgen over het coronavirus. Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. U hoeft u dus geen extra zorgen te maken.

06. Kinderen en COVID-19.

Wereldwijd zijn er relatief weinig kinderen gemeld met COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Ook de Nederlandse gegevens bevestigen het beeld dat er al was: kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De meeste verspreiding vindt plaats onder volwassenen en van volwassen familieleden naar kinderen.
Vaak gestelde vragen

Heeft u nog een vraag?

X